Zoeken
Categorieën

Het verschil tussen spijkers en draadnagels

Een spijker is een bevestigingsmateriaal uit de oudheid en is gemaakt van smeedijzer. De draadnagel is in de meeste gevallen van staal gemaakt. Met beide benamingen wordt vaak hetzelfde bedoelt. In de volksmond wordt de draadnagel meestal ook een spijker genoemd, maar er is wel degelijk een verschil.

.

Boven een spijker, onder een draadnagel.

.

Een draadnagel is een uit staaldraad vervaardigd object. Meestal aan de ene kant voorzien van een kop en aan de andere kant een punt. Hierdoor kun je twee of meer objecten met elkaar verbinden. 

Een spijker is daarentegen een stukje smeedwerk, vierkant in doorsnede en taps toelopend.

In de 19e eeuw werd gebruik gemaakt van spijkers. Om een spijker te maken was er veel werk nodig. Door de hoge arbeidsintensiviteit kostte het veel tijd om veel spijkers te maken. Ook werd de spijker kwalitatief minder wanneer de snelheid van het proces werd opgevoerd. Daarom waren spijkers ook duurder en al helemaal als je een spijker van hoge kwaliteit wilde hebben. Een simpele rekensom van meer arbeidsuren is een hogere prijs. 

Op zoek naar een goedkoper alternatief kwamen ze uit bij een draadnagel. Het productieproces werd een stuk eenvoudiger. Er werd een stuk ijzerdraad of staaldraad genomen en deze werd effectief afgeknipt en de punten werden aangescherpt en de andere kant plat gemaakt. Dit was een veel eenvoudiger en sneller proces en hierdoor kon de maker sneller geld verdienen. 

Tegenwoordig maken we nog maar weinig gebruik van echte spijkers. Draadnagels zijn een stuk goedkoper in aanschaf en hebben dezelfde functie, kwaliteit en werken op dezelfde manier.

Hierdoor wordt er in de volksmond nog veelal gesproken van spijkers terwijl we eigenlijk allemaal met (draad)nagels aan het werk zijn. 
 

Bekijk hier het artikel in onze webshop!