Zoeken
Categorieën

Welke schroef past het best bij uw klus?

Wilt u gaan schroeven dan moet er iets los- en/of vastgredraaid gaan worden. Dit kan eenvoudig met een van onze schroevendraaiers die u kunt vinden op onze website. Maar het ultieme resultaat bereikt u pas met de juiste schroef voor uw klus. U moet ervoor zorgen dat uw vastgeschroefde klus goed vast zit maar ook voor een nette afwerking is de juiste schroef essentieel. Via deze weg willen we u helpen bij het maken van de beste keuze.

1. Welke maat past het best bij uw klus?

De dikte van uw materiaal bepaalt hoe lang de schroef zou moeten zijn. Een eenvoudige rekensom om aan te houden is om de dikte van het te schroeven materiaal x 2,5 te doen. Dus als voorbeeld; heeft u een plank of een ander voorwerp met een dikte van 20 milimeter dan kunt u het beste een schroef van 50 milimeter gebruiken. De lengte van een schroef wordt altijd gemeten vanaf de kop tot het eind van de punt. Zie het voorbeeld hiernaast.

2. Kies de juiste kopvorm.

De juiste kopvorm is essentieel bij het uitvoeren van uw klus. Moet de klus er aantrekkelijk uitzien of is het belangrijker dan het materiaal erg sterk is? Het is dan handig om te weten welke kopvorm het best bij uw klus past.

2.1 Platkop 

Gaat u houten onderdelen met elkaar verbinden? Dan kunt u het best kiezen voor een platkopschroef. De platkopschroef zal verzinken in het hout. Wat een toegevoegde waarde is voor het uiterlijk, maar ook voor de veiligheid want de schroef zal niet meer boven het hout uitsteken. Bij zachte houtsoorten is het niet nodig om voor te boren maar bij harde houtsoorten is voorboren wel aangeraden. 

2.2 Cilinderkop

Gaat u metaal of RVS met hout verbinden, dan raden wij u een cilinderkopschroef aan. Bijvoorbeeld bij metalen beugels of ankers. Het schroefdraad begint direct onder de kop waardoor deze normaliter niet verzinkt met het hout. Voorboren is in de meeste gevallen niet nodig wanneer u een cilinderkop gaat schroeven.

2.3 Tellerkop

Een tellerkopschroef is aan te raden bij zware constructies zoals een overkapping of tuinhuisjes waar vaak zware houten balken bij worden gebruikt. De platte schijf onderaan de kop zorgt voor een vergroot klemvak. Waardoor zware constructies stevig vast blijven zitten. Hierdoor hebt u ook minder bevestigingspunten nodig.

2.4 Bolkop

Deze bolkop schroef verzinkt niet met het hout en blijft er een stukje bovenuit steken. Dit zorgt voor een mooi effect en ziet er bijvoorbeeld mooi uit bij meubels o.i.d. 

3. Kies de juiste schroefbit

Bij gebruik van verkeerde schroefbitten kunt u de schroef beschadigen. Het is daarom belangrijk dat u goed naar de aandrijving van de schroef kijkt. Kies de juiste maat en aandrijving en de schroef zal zonder enige moeite in het hout moeten draaien. 

Download