Zoeken
Categorieën

Welke sleutelmaat heb ik nodig bij bouten en moeren?

We horen het vaker, de sleutelmaat komt niet overeen met de maat van bouten of moeren. Dus welke sleutel moet ik gebruiken voor welke bout en/of moer?

Moeren en bouten zijn meestal zeskantig. Hiervoor zijn verschillende sleutels gemaakt om de bout of moer op een precieze wijze aan te draaien. Met een te kleine sleutel lukt het niet, een sleutel die veel te groot is klaart de klus ook niet en een sleutel die net iets te groot is kan het mee lukken, maar u zult niet de eerste en ook zeker niet de laatste zijn die hierbij de bout of moer beschadigd of uw knokkels bezeerd wanneer de sleutel plotseling doorschiet.

Bouten en moeren zijn met allerlei sleutels aan te draaien. Zo heb je de steeksleutel, ringsleutel, moersleutel, steek-ringsleutel, ratelring-steeksleutel of een sleuteldop

Op bouten, moeren en sleutels wordt de maat aangegeven met een cijfer. Het cijfer op de bout of moer is afgeleid van de breedte van het schroefdraad. Dit kan misleidend zijn want bij de keuze van de sleutel gaat het om de kop van de bout of de buitenkant van de moer. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt om te zien welke sleutel bij welke bout of moer past.